Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Székely betlehemes a Soltis Lajos Színháztól

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2010. december 17.


A celli Soltis Színház ezekben a napokban székely betlehemessel járja a megyét. Mi éppen Szombathelyen hallottuk a jó hírt aztán egy meleg tea után a társulat ment tovább.

"Amilyen egyszerű, olyan pokolian nehéz" - mondta Katona Imre rendező tíz évvel ezelőtt, amikor a Sitkei Színkörrel a mai Soltis Lajos Színházzal - színre vitte a Misztérium a Szent Születésről című előadást: a világító petróleumlámpák - mint földre szállt csillagok fényében. Sitkén is azt a szövegkönyvet használták, amelyet szerzőként Katona Imre jegyez - a Misztérium... alapjául erdélyi iskoladrámák és székely népi játékok szolgáltak , - és amelynek eredeti bemutatóját a Gyulai Várszínházban tartották 1984-ben, a legendás Egyetemi Színpad Gropius Társulatának előadásában, Katona-rendezésben.

Mindennek itt és most azért van jelentősége, mert Katona Imre Misztérium...-ának sorsa magában foglalja a 2000 éves történetnek a sorsát is: mindig van (ugyanúgy); és mindig újra el kell mondani (mindig egy kicsit másképpen). Biztos, hogy kell angyal, kellenek pásztorok, kell József és a várandós Mária. És kell az is, hogy senki nem fogadta be őket arra az éjszakára. A mai színtársulatok számára az elmondás nehézsége éppen abban áll, hogy ilyenkor úgy kell színházat csinálniuk - mintha nem is színházat csinálnának. (Miközben persze a Jézus születésének körülményeit elmesélő, hírül adó betlehemezők tulajdonképpen az első színészeknek tekinthetők.)

Katona Imre az ezredfordulós sitkei Misztérium... után székely betlehemest is rendezett a Soltis Színházban, az idei adventre pedig elkészült a legújabb változat, amely talán a legközelebb van ahhoz a formához, amellyel anno a székely falvakban betlehemezők járták a házakat. A betlehemezéshez nem kell más, "csak" a térben elhelyezett betlehem (a kenyér háza mint kicsi színház), meg a betlehemezők, meg az énekek, meg a szövegek.

A jó hír bejelentése után a betlehemesek mennek tovább: ezúttal Acsádra Fotó: Benkő Sándor

Micsoda masszív, szépséges, erős szövegek ezek - minél többször hallja az ember, annál szebbek, erősebbek. Nem mindegy persze, hogyan hangzanak fel.

A "soltisos" betlehemezők úgy recitálnak, - lebegtetik a szöveget szó és ének között - hogy attól az előadás is megemelkedik: ég és föld között lebeg. (És közben az emlékezetben megszólalnak annak a régi sitkei misztériumnak hangjai is: szinkronban a legújabbakkal. Ez az a történet, amely mindig van.)

KOPOGNAK ÉS BEENGEDIK ŐKET

A Soltis Lajos Színház szombaton 13.30-kor az alsósági római katolikus templomban, 14.30-kor az alsósági evangélikus templomban lép föl a székely betlehemessel. A szombat délután négy óra már a celldömölki posta előtti téren találja a társulatot. December 19-én (vasárnap) 14 órakor Kenyeriben, 17.30-kor a celldömölki evangélikus templomban, 18.45-kor a celli katolikus templomban hangzik föl a jó hír. December 21-én celli általános iskolások láthatják a betlehemest.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu