Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

A varázshegedű - a Soltis Színház új gyermekdarabja

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2010. január 13.


Könnyen összecsomagolható a celli Soltis Színház új meséje: sok más mellett pont ez benne a jó. Az MMIK-ban drukkoltunk a tavasznak meg a tücsöknek. Meg a színháznak.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a színház semmi mással össze nem hasonlítható hatása és ereje nem a technikában, nem a bonyolult monstrum-díszletekben, hanem azt a bizonyos, mágikus üres teret betöltő hús-vér emberek eleven játékában rejlik. Erről tesz fényes bizonyságot a celldömölki Soltis Színház új gyerekelőadása, A varázshegedű, amely ráadásul B. Péter Pál első komoly rendezése; sőt, a szövegkönyv is az ő munkája: gyerekkorának meghatározó Fésűs Éva-meséiből fésülte össze. (Bocsánat.) A mesemotívumok örökös vándorlásának, leheletnyi módosulásának úgysem szabhat semmi gátat, a lényeg az, hogy a végén helyreálljon a mostanában leginkább mozaikként megnyilatkozó, töredékeiben érzékelt világ rendje.

Például a szelíd és kicsúfolt (mert döntögetni nem, csak simogatni képes) Szélfiúcska megtalálja a helyét: legyen ő a Tavasz(tündér) hírnöke. És főleg a gátlásos, örökké szabadkozó - pedig a világ meseirodalmában időtlen idők óta fontos szerepet játszó - kis tücsök elhiggye végre, hogy olyan gyönyörűen hegedül, ahogyan más senki. Lám, most ő csalogatja elő a vizet árasztó Vivaldival a melengető tavaszt is. A varázslat nem a hegedűben: benne van. (Ide talán nem is kellene gépzene: hadd halljuk még jobban, hogy tényleg a tücsök játszik.) Közben egyszer csak a színpadra mesélődik egy makrancos királylány, egy tekintélyes király és három - mafla - kérő is.

De az igazi királyfi, a szelíden mosolygó diák képében, a nézőtérről - a valóságból? - érkezik. Szabad az átjárás. Mert nemcsak a Tavasztündérnek, hanem a Soltis-társulat tagjainak is szabad átjárásuk van a mesék és a valóság között. Úgy játszanak, mint a gyerekek. Abból, amijük van; abból, amit találnak - szabadon. Egy-egy (jól eltalált) kellék és néhány (jól eltalált) gesztus elég a folyamatos, mindig a nyílt színen zajló szerepváltásokhoz. A könnyedség és a szabadság - a testé és a léleké - persze sok munkát és pontos szabályokat feltételez: jó látni, ahogy elő-adásról előadásra változik, alakul, mélyül (használatban van ) az a tudás, amelyet az elmúlt években elsajátítottak. A varázshegedű például biztosan nem lenne ilyen (nem ilyen lenne) azok nélkül a mozgástréningek és commedia dell arte-kurzusok nélkül, amelyekben a társulatnak része volt.

Szóval szabad az átjárás. Nincs annál szebb, mint amikor az előadás kezdetét jelző sötétségben sikongatni kezd a gyerekközönség, hogy aztán, pont akkor, amikor kell - mintegy varázsütésre - elcsendesedjen. Hétfőn délután a gyerekek figyelme is élmény volt az MMIK-ban, A varázshegedű-előadáson.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A cigány
Sitke, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00
Janka ágya
Celldömölk, 2020.10.04; 16:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.10; 19:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.11; 15:00
A cigány
Celldömölk, 2020.10.23; 19:00
A cigány
Pinkamindszent, 2020.10.25; 19:00
Ketrecbál
Celldömölk, 2020.10.30; 18:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu