Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Működik a Furi de Cuki - Amika csodálatos élete a celli Soltis Színházban

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2017.05.03.


Celldömölk - Olyan ez az előadás, mint valami üde és édes, egészen különleges, mégis otthonosan ismerős sütemény, amelyet összebújós cukrászdákban kérés nélkül szolgál föl a bájos cukrászkisasszony a titkos törzsvendégeknek.

Ezen a nyugodalmas vasárnap délutánon – cukrászdázáshoz illő idő – Kolozsi Angéla, Herczeg Tamás és a Soltis Színház társulata mindenféle jóval kínálja meg a közönséget. Ez itt Amika cukrászdája, hófehérben. Vagy inkább porcukorfehérben, tejszínhabfehérben. Tessék, csak tessék!

Kolozsi Angéla író, színpadi szerző, rendező, bábszínész – a leginkább főállású tündér – Amika cukrászdája című mesejátéka eredendően, gyaníthatóan bábszínpadra készült. És csodálatosan illeszkedik abba a meseuniverzumba (ha olvasnivalóról, ha színpadi meséről van szó, szabad az átjárás), amelynek darabjai mind különbözők, de titkos hajszálgyökereken szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Kolozsi Angéla mosolyától fénylenek egytől egyig. Csehovos okos szöszmötölés, bohózati komikumba oltott szemérmes torokköszörülés, „csehes” sírós-nevetős humor, franciás könnyedség, de mindenekelőtt az az összetéveszthetetlen „kolozsiangélás” varázslat; nem csak gyerekeknek. Az Amika cukrászdája szeretnivaló, gyöngéd, áttetszően sűrű parabola (példabeszéd) a szükséges, biztonságos megszokásról és szükséges változásról, a nehezen gyógyuló gyerekkori bánatokról, a varázserejű empátiáról, az emberi kapcsolatok bonyolult egyszerűségéről, jóról és rosszról – vagyis az életről. Arról, hogy valami meddig az, ami – és honnan valami egészen más.

UBORKÁVAL DÍSZÍTETT MÁJKRÉMES FRANCIADRAZSÉ-KOCKA

Nézzük csak, mit mond a történet narrátora: „Amika, amióta csak az eszét tudta, nagyon-nagyon vágyott egy cukrászdára. Álma valóra is vált – méghozzá hét alkalommal élete során. De minden egyes alkalommal rövid időn belül be kellett zárnia a cukrászdáját, és továbbköltöznie: nagyvárosból, kisvárosba, kisvárosból nagyközségbe, nagyközségből pedig kicsibe, hogy ott új életet kezdve új reményekkel telve új cukrászdát nyithasson - amit rövid időn belül újra bezárhat. Mert Amika cukrászdája túl különleges volt!" Hetedik kudarca után Amika véletlenül vetődik el az Éppen-Ez nevű községbe, ahol pont bezárt a régi-régi cukrászda, mert a tulajdonos éppen megkerüli a világot, méghozzá hőlégballonnal. Éppen-Ez lakói megörülnek hát a fölbukkanó cukrászkisasszonynak, egy tapodtat sem engedik tovább. Úgyhogy Amika Éppen-Ez községben nyitja meg vadonatúj cukrászdáját. Itt kezdődnek a bonyodalmak. Mert – ki tudja, miért – Éppen-Ez lakóinak se fűlik a foguk a rettentően modern, ecetes uborkával díszített májkrémes franciadrazsé-kockához, pláne a fokhagymás-spenótos eperturmixhoz. Ragaszkodnának a csokitortához meg a habos kakaóhoz. És a nagymama receptje szerint megsütött gyömbéres kekszhez. A maga módján kedves, bár ellentmondást nem tűrő Amika – mint valami elefánt a cukrászdában – sehogy nem érti, mi a baj. Aztán egyszer csak megjelenik valaki (vagy mégsem – vagy mégis?), aki titokban minden konfliktust elsimít.

JÓLESIK SZÉTKÜRTÖLNI

De csönd! Nézzük a mesét. A Soltis Lajos Színház gyerekbérletének bizonyára legédesebb (egyúttal legfanyarabb, legüdítőbb) előadása lesz az Amika cukrászdája. Ilyen az, amikor a sokféleségből kialakított, megérlelt „soltisos” látásmód találkozik egy szintén erős, bár hangoltságában a celli társulat szemléletétől nem sokban különböző, egyedi világgal: Kolozsi Angéláéval. (Ráadásul ez a legelső alkalom, hogy a szerző semmilyen módon nem vett részt a saját meséje színrevitelében. Viszont eljött megnézni a premiert.) És akkor a harmadik „erős egyediségről”, Herczeg Tamás színművész-rendezőről, a budapesti HoppArt vezetőjéről még nem beszéltünk. Nagy öröm, hogy újra Celldömölkön találkozhatunk vele. Nem titok, és jólesik újra meg újra szétkürtölni, hogy Tamás anno, kamaszként a Sitkei Színkörben kezdte pályafutását, dolgozott Soltis Lajos keze alatt, aztán Novák Eszter és Ascher Tamás zenés színész-osztályában diplomázott. Ma úgy képviseli az „újat” a Soltis Színházban, hogy belülről ismeri, hordozza a „régit” (mondjuk úgy, hogy fejből tudja a gyömbéres keksz receptjét). A játékosok között pedig ott van Nagy Gábor – a Sitkei Színkör alapítója, a jogutód Soltis Színháznak máig vezetője –, ott van az „örökös mindenes” Bruckner Roland és Ziembicki Dóra; de ott van Tóth Ákos vagy a gyerekstúdiós Mórocz Ákos. Vagy a sok év után visszatérő Venczel Hajnalka. Vagyis ha valahol, a Soltis Színházban aztán tudják, hogy mire való a csigakocsonyával töltött palacsintatorta (fúúúúj!). Viszont a hagyományos bodza mellett bármikor szívesen kipróbálják a pikáns chilis narancsot, ha szörpkeverésről van szó.

AJTÓSTUL A HÁZBA

Az előadás „fehéren fehér” díszlet- és jelmezvilágát Tóth Cecília tervezte. A készülődés „tabula rasája” a szemünk előtt telik meg színekkel, formákkal. Hatalmas, könnyen mozgatható-lapozható könyv a díszlet (itt jár nyilván a köszönet Marton Miklósnak), a tiszta fehér – vagyis mindent ígérő - lapok közül röppen ki a mese. Vagy nem is könyvlapok, hanem inkább világokra nyíló ajtók. Ajtóstul a házba rontani tilos!

FEHÉR BOHÓC, VÖRÖS POSTAKOCSI

Hófehérek, de egyáltalán nem egyformák a jelmezek, ellenkezőleg: „jellemet festenek” egytől egyig. Ezek a ki-beforgó, életnagyságú toronyórafigurák minden községben megtalálhatók, éppen most – és mindig. (Csak három nővér helyett három a kisasszony: a tanító, a könyvtáros, a postás.) Amika – Laki Mónika – habos kosztümje egyrészt a régi-régi, mindig új fehér bohócot idézi, másrészt óriási habos süteményre emlékeztet. És van itt még valaki, Kamilla Kázmérnak hívják. Tóth Ákos játssza, a tőle megszokott finom kis bölcsességgel. Szél hozza, szél viszi. Talán ismeri a vörös postakocsis Rezeda Kázmért is. De ez nem biztos. A biztos csak az, hogy előbb-utóbb mindannyiunknak muszáj megismerkednünk a saját Kamilla Kázmérunkkal. Ha betérünk Amika celli cukrászdájába, talán össze is futunk vele.

Jegyezzük meg jól: Furi de Cuki, Celldömölk, Koptik Odó utca 2. Nem lehet eltéveszteni.

Szereplők:

Mesélő - Venczel Hajnalka
Amika cukrászkisasszony - Laki Mónika
Kálmán bácsi utcaseprő Éppen-Ez községben - Bruckner Roland
Pöti(ke) doktor Éppen-Ez község orvosa - Nagy Gábor
Emma postáskisasszony - Ziembicki Dóra
Enna tanítókisasszony mindig együtt - Gasparics Laura, Kollányi Anna
Ella könyvtáros kisasszony - Sarlós Napsugár / Vizi Boglárka
Fülöp éppen-ez községi kisiskolás - Mórocz Ákos / Györgyi Márton
Kamilla Kázmér - Tóth Ákos

Játszódik: Éppen-Ez községben, éppen most.
Rendezte: Herczeg Tamás
Írta: Kolozsi Angéla
Díszlet- és jelmeztervező: Tóth Cecília
Kivitelezők: F. Szórádi Szilvia és Marton Miklós
Technikus: Marton Mercédesz


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A cigány
Sitke, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00
Janka ágya
Celldömölk, 2020.10.04; 16:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.10; 19:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.11; 15:00
A cigány
Celldömölk, 2020.10.23; 19:00
A cigány
Pinkamindszent, 2020.10.25; 19:00
Ketrecbál
Celldömölk, 2020.10.30; 18:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu