Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Aranyat érő színház: tizenegyedszer, Vasváron

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2012.10.27.


A XI. Vasvári Színjátszó Fesztivál nem csak azt bizonyította, hogy milyen sokszínű a nem hivatásos színház Magyarországon. Azt is világosan megmutatta, hogy Vas megye milyen fontos szerepet játszik ebben a mezőnyben.

A XI. Vasvári Színjátszó Találkozón majdnem harminc produkciót láthatott a közönség - és a mindig körültekintően szigorú szakmai zsűri. Mindemellett a vasvári fesztivál is lehetőséget adott a csoportoknak a minősítésre, amelyet kérni kell, és amelynek régóta nagy értéke-rangja van ebben a körben. A szakmai minősítésre jogosult Magyar Szín-Játékos Szövetség ráadásul néhány éve pontosította (mondhatni szigorította) a szabályrendszert, úgyhogy a minősítésnek (ez az alapfokozat), valamint a bronz, ezüst, arany fokozatnak azóta, ha lehet, még nagyobb jelentősége van. (Arany minősítést például az a produkció kaphat, amelyet a nemzetközi kontextusban  is bemutatásra, a magyar színjátszás képviseletére  méltónak tartanak az ítészek.)

Az idei vasvári mezőnyben bronz minősítést ért a vasvári "Üss a hasadra!" Színpad kortárs vígjátéka (Németh Ákos: Autótolvajok) és a bajánsenyei Kerkabarka Színjátszó Csoport Népi komédiák című előadása. Ezüst minősítést kapott a Vasvári Játékszín "állandó, folyamatos kísérlete" (Hajnóczy Péter: Dinamit), a krasznai Tinikomédiások szerkesztett játéka Ágai Ágnes nyomán (Tükörkép, avagy meddig kell jónak lenni?) és a Nyíregyházi Színházi Műhely Aucassin és Nicolette című ófrancia széphistória-feldolgozása.

Arany minősítést ért a fővárosi önkormányzat Zsirán működtetett értelmi fogyatékosok otthonában csodákra képes Alternatív Képszínház egészen különleges előadása, Az elhagyott madár, a Körmendi Kastélyszínház Társulat Hab című "vérbohózata" (két sikolyban) és a celli Soltis Lajos Színház AsyliumMenedék című mozgásszínházi előadása.

A minősítés az egyik kör, ezenkívül a zsűri természetesen díjakat is kiadott a fesztiválon. A közösségi különdíjasok között ott van Az elhagyott madár (a szertartásjátékért és a képi világért), a csehimindszenti Pöttyös gyerekcsoport (a hagyományőrzésért), a bajánsenyei Kerkabarka (a hitelességért). Többen a színészi alakításért kaptak díjat, köztük a körmendi Simon Mária, Mesterházy Dorina, Kozmits Chistina Jázmin, Vörös Attila, Jóna Andrea; a vasvári Gergye Rezső (a Dinamit erősítéséért). Németh Andrea, a Csepregi Színjátszók vezetője a Karinthy 125 című tragikomédia szerkesztéséért részesült különdíjban.

A XI. Vasvári Színjátszó Fesztivál vándordíjként megalapított fődíját a celli Soltis színház Asylium/Menedék című, "külső és belső utazóknak" ajánlott mozgásszínházi előadásának ítélte a zsűri, amely ezúttal egy "második fődíjat" is kiadott: a körmendi Hab-előadásért. A fontos különdíjak között pedig van több fellépési lehetőség: Budapesten, Sopronban, illetve a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Jordán Tamás igazgató személyesen is megtisztelte a vasvári fesztiválzáró délutánt: egyrészt verset mondott, másrészt saját pályakezdéséről, a máig eszményként emlegetett Egyetemi színpadi évekről beszélt. Professzionális szakmaiság  és nyitott, kíváncsi, játékos, kísérletezésre kész "amatőr lélek"; talán éppen ebben a kettősségben van a színház megőrzésének-megújításának nagy lehetősége.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu