Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

10. SLOSzT V./1

HÁDÉSZ - FORMANEK - GONDOLATOK


Hádész megölte a bulit. Ő bulizott egyedül. Jó ideje készült már erre a fontos beszédre. Ő, ki letaszíttatott az alvilágba, igaz ugyan, hogy uralkodni, de mégiscsak le. De ha nem feledkezünk meg róla (persze nem is hagyja), hogy a király is csak ember, természetesnek látjuk szorongását, gyarlóságait, kisded játszmáit. Megszánjuk, mikor veszteségeiről panaszkodik, és mintha magunkon mosolyognánk, mikor börleszkbe illően taglalja - egésztesti gesztusokkal (ez a kedvencem) - énkeresését, mely egy kocsmai groteszk énmegtalálásban válik ismerőssé. 
 Hérodotosz történeteit a valamikori legismertebb hírességek - uralkodók, istenek, etc. - egyszer megtörtént cselekedetei, egyszer kimondott végzetes mondatai hajtják előre. De úgy tűnik, ez a lendkerék görgeti tovább a világot ma is. Az emberi lélek változhatatlansága újra és újra végzetébe sodorja az embert. Egy cseppet sem érdekel senkit, hogy történetét és annak tanulságait is már többezer éve pergamenre vetették. 
 Nincs új a nap alatt. Minden, ami a színpadon történik, a valamikor megtörténtnek a visszamesélése, és minél pontosabb a mese, minél alázatosabb a történettel a mesélő, annál felkavaróbb ez az egész, ez az élet, ez az egyedüllét. 
 Mert egyedül kell maradnunk döntéseinkben, hogy a saját, ránk rótt sorsunkat követhessük. 
Ismerd meg önmagad! - áll égő betűkkel ez az ősrégi felirat tulajdon jósdánk bejáratán (kijáratán?). 
Hát, igen a jósda, amely útnak indít minket, végzetet súg a fülünkbe. Aztán rájövünk előbb vagy utóbb (inkább utóbb), hogy volt választásunk. Végzetünk pedig abban rejlik, hogy miként választottunk, mit hallottunk meg a jóslatból. 
 Vagy mivé váltunk közben - paprikajancsivá, disznóvá, netán uralkodóvá. 
Ja, persze uralkodóvá! 
-De ahhoz előbb meg kell tanulni engedelmeskedni! - hallom. Szimbólumokból ért a magyar. Nagyanyám azt mondta: csak az lehet igazi úr, aki magán tud uralkodni! Nem tudom mire érthette, amikor csak játszani látott. De ez már réges-régen történt. 
 A játék kedvéért - és főleg a vicc kedvéért - persze előre is repíthetjük magunkat a jövőbe, belepillanthatunk  abba, milyen lesz a másnap, amikor már minden megtörtént. Minden, amire vágytunk, amitől féltünk, amiért játszottunk. 
 Nosza, játsszunk pajtikák, hogy bele ne gebedjünk - mielőtt belegebednénk!

- nézőművész -Vissza a blog főoldalhoz

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu