Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

GYEREKTÁBOR - 2019

Mostanság szinte naponta hallunk a klímaváltozásról, globális felmelegedésről, és az ezek okozta természeti anomáliákról. Szembetalálkozhatunk például az interneten hirdetésekkel, vagy az utcán táblákkal és molinókkal, melyek mind arra hívják fel a figyelmet, hogy figyeljünk oda környezetünkre, legyünk tudatos vásárlók, gyűjtsünk szelektíven, és ami a legfontosabb: ne dobjuk el a szemetet. Ahogy az utóbbi években, most is tematikus tábort tartott a Soltis Lajos Színház. Az idei gyerekszínjátszó táborban a környezettudatosságon volt a hangsúly.
A tábor június 24-én kezdődött, ezen az első napon pedig meglátogatta táborunkat Markó-Valentyik Anna a győri Vaskakas bábszínházból. Többeknek ismerős lehet a név, hiszen a Soltis Lajos Találkozón is megfordult Alaine – Ideje a meghalásnak című bábelőadásával. Anna vezet egy blogot – névszerint ez a Zölden Győrben – ami az ő környezetvédelmi tippjeiről, tapasztalatairól szól. Ezekről a tapasztalatokról beszélgetett a kis táborozókkal, akik lelkiismeretesen követték minden szavát, és remélhetőleg nem vesznek meg olyan csokoládét, ami pálmaolajat tartalmaz.
A gyerekek ezekkel a szavakkal indultak neki a heti munkának, aminek a végére egy előadással elkészülek. Idén három csoportból állt a tábor: Gregorich Zsófi, Buzási Fanni és Nagy Zsuzsi vezette Palackákból, Venczel Hajni és Szabó Zselyke Aluminimumjaiból, és Boznánszky Anna meg Pesti Arnold Prolipropilénjeiből – igen, amennyire nehéz kimondani olyan nehéz leírni is, de hát a gyerekekre is ráfér egy kis nyelvtorna. 
Sajnos, szomorú hírt is közöltek a táborlakókkal a hét elején. Földapó  levélben adta át aggodalmait, miszerint nem tud lélegezni a sok szeméttől ami eltakarja. Megkérte hát az ott levőeket, hogy készítsenek egy szemétszobrot, amivel fel tudják hívni a figyelmet a problémára. A gyerekek cselekedtek is, és pár napon belül megszülettek a mókás szobrocskák. 
A tábort nem csak Anna és a Földapó látogatta meg, hanem maga Mikkamakk a tábor bohóca is Temesi Zsolt megformálásában, aki minden nap szórakoztatta a gyerkőcöket. Mikkamakk megmutatta többször, hogy ő maga hogyan is gyűjt szelektíven, hogyan hasznosítja újra a már felhasznált, kidobásra szánt tárgyakat, és azt is, milyen egészséges nassolnivaló helyett zöldségeket, gyümölcsöket enni, hiszen a táborban nem csak a szelektív hulladékgyűjtésre figyeltünk oda, hanem arra is, hogy a gyerekek ne nyalánkságokat fogyasszanak, hanem helyette inkább almát ropogtassanak.  
A bemutatókra szombaton került sor. Az Aluminimumok orosz követe egy időkapszulában vezetett el minket a jövőbe. Ebben a jövőben már csak szemét volt a földön, és abból vihar tombolt. Feltették a kérdést a nézőnek, hogy vajon mit tehetnénk ez ellen? Azt hiszem a választ mindannyian tudjuk. Ha egy kicsivel, de mi is tudunk tenni a szebb jövő érdekében, akár a fentebb leírtak fényében is.
Ezt követték a Palackák. A nevük árulkodó, hiszen a játszók maguk is palackok voltak. Legyártották, megitták, eldobták őket, majd a tengerbe kerültek. Ám a végén újrahasznosítással ismét életre keltek.
Az utolsó előadás pedig a Prolipropiléneké volt, akik egy fejlődéstörténetet mutattak be kezdve az őskortól egészen napjainkig, a fogyasztó társadalomig, telve humorral és őszinteséggel. 
A tábor végén Mikkamakka is elbúcsúzott. Elénekelte Mikkamakka-féle altatóját (Erdő mellett estvéledtem), amit aztán meghatóan, a gyerekek folytattak eredeti szöveggel.
Elköszöntünk, búcsút vettünk egymástól ez után a hosszú, bár hamar lepergő egy hét után a jövő évi találkozásban bízva. 
Bezárólag még csak ennyit: Alele Alele Alele Kiki Bomba.

- Hotváth Nóra -Vissza a blog főoldalhoz

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu