Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

10. SLOSzT II.

146 nap


Emlékszik még valaki Az örökség, avagy gútentág faszikáim című 1992-es Csehszlovák kultuszfilmre? Bolek Polívka magyar hangjának szinkronszerepében Reviczky Gáborra? Ha igen, akkor tudja mi az a cseh humor. De ha nem, akkor itt van még néhány filmpélda (melyek természetesen pótolandóak!) a teljesség igénye nélkül: Tűz van, babám; Ecce Homo, Homolka; Nap, széna, erotika és társai; Főúr, tünés!; egy, amelyből sajnos csak idézet jut eszembe, mert a címe valahogy elillant a fejemből - amikor azt mondja a feleség a férjéről: "Lopni, meg dolgozni nem szeret, de az ivásban élen jár."; és még sorolhatnám a hasonló etalonokat, de nem teszem mert ma, a 10. SLOSzT-on kaptunk egy kis ízelítőt ebből a páratlan és egyedi komédiavilágból. Név szerint a Magányosokat (egy cseh filmvígjáték - mely majdnem megközelíti régi elődjeit - színpadi átdolgozását) vitte színre a RÉV Színház zseniálisan beburkolva humorba, fájdalomba, és sírásba a piciny színpadunk (de szerintük nagy [mármint, színpad] mert egy kis "pincében" folytak a próbák, ahol kicsi a tér) nemlétező deszkáin, egy olyan fílingben, hogy az felidézte azt a bizonyos - már lassan kihalt - egyedi cseh humort, amelyben az ember szeretni tudja, és meg is kedveli a félkegyelmű bolondot, meg a gonoszt is.
A RÉVesek, mint már megszoktuk tőlük (nem először járnak nálunk), a tavalyi Othello után is remek darabot adtak elö [mondja Tomi, és én egyetértek].
Természetesen egy szót sem spoilerezek belőle (mivel a kruciális dramaturgiai pontok időelőtti közlése tönkreteheti a befogadás élményét) ezért csak annyit, Upor tanár úr szavaival, miután elmondta szerinte mi is ez a darab, azt is elmondta hogy mi nem: "Nem antiszínház. Nem logikátlan. Nem pózoló."
Ennyi nem elég?
Akinek kedve van, megtekintheti őket a győri kicsi "pincéjükben", miként áldoznak Korybantes édesanyja előtt.
Csalódni nem lesz neki ideje a darab alatt, utána meg kedve nem lesz a csalódáshoz.
 
Szépségkirálynőszöveg
Köszönjük: Dorki, Betty, Dóri, Dani, Richie, Zsozsa, Bojki, Böbe.


- emil -Vissza a blog főoldalhoz

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu