Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Univerzális siker a Soltis Színház Álomevők-előadása

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2011. július 31.


Már a kitáguló kegyelmi pillanathoz hasonlító bemutatón érezni lehetett, hogy valami fontos és különleges jött létre: a celldömölki Soltis Színház szépséges Álomevők-előadása majd két év óta fényes sikert arat, amerre jár. Nem álom: a társulat most érkezett haza Norvégiából.

A mozgásszínházi Álomevők ráadásul abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Magyarország képviseletében nem egyszerűen résztvevője volt a július 12-24-e között ezúttal túl a sarkkörön, a norvégiai Tromsö városában megrendezett Dialog 2011 Amatőr Színházi Világfesztiválnak és Világkonferenciának: a Soltis Színházé volt a nyitó előadás. Az északi fehér éjszakák ahogy Nagy Zsuzsi érzékletes élménybeszámolójában fogalmaz egyetlen, álomszerű, varázslatos hosszú nappá változtatták a fesztivált, és a társulatnak minden bizonnyal még hosszú időre lesz szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a sikert, az élményeket, a mindenünnen feléje áradó szeretetet. De az már most biztos, hogy erőt ad a folytatáshoz.

Mert a legalább tizenöt percig tartó tapsviharról szóló hírek és a folyamatosan több nyelven, még olvashatatlan cirill betűkkel is érkező gratulációk bizonyítják, hogy Deák Varga Rita osztatlan szakmai és közönségsikert aratott a Dialog-fesztiválon. A három szakemberből álló zsűri Aled Rhys-Jones (Egyesült Királyság), dr. Pinczés István, (Magyarország), Danute Vaigauskaite, (Litvánia) egyöntetű véleménye szerint világszínvonalú, példaértékű, professzionális előadást láttak, melynek lenyűgözően magával ragadó atmoszférája és egyedi játéknyelve egyetlen pillanatra sem hagyta elkalandozni a nézők figyelmét. Külön kiemelték a szereplők láthatóan sokoldalú felkészültségét és kitűnő fizikai állapotát, a színpadi kapcsolatok természetes költőiségét és a sugárzó játékörömöt.

A jelen levő külföldi fesztiválszervezők jóvoltából a Soltis Lajos Színház meghívást kapott Floridába, Olaszországba és Horvátországba, valamint egyeztetések zajlanak monacói, japán és további norvégiai vendégjátékokról is. Az AITAIATA Világkonferencia részeként megrendezett Bread and Circus szimpózium révén pedig a társulat értékes kapcsolatokra tett szert Németország, Hollandia, Svédország és Bahrein színházi ernyőszervezeteivel, valamint látóterébe került több nemzetközi projekt.

A személyesen szőtt barátságokról nem beszélve: a színház fiatal színészei összebarátkoztak Argentína, Németország, Irán, Oroszország, Litvánia, Monaco, valamint a Feröer-szigetek és Izland csoportjaival, és természetesen a jövőbeli együttműködés és a mihamarabbi találkozás jegyében búcsúztak egymástól.
A július 23-ára tervezett fesztiválzáró Álomevők-előadás az egy nappal korábban bekövetkezett tragédia az oslói robbantás és az Utoya-szigeti tömeggyilkosság miatt elmaradt.

A fesztiválközpont előtt mécsesek gyúltak, a Soltis Színház tagjai felszeletelték és a szétosztották az Álomevőkben olyan fontos szerepet játszó almákat ezzel is kifejezve együttérzésüket a döbbenetben és a gyászban. Merja Laaksovirta, az AITAIATA újonnan választott elnöke hangsúlyozta: ez a tragédia arra figyelmeztet, hogy még nagyobb szükség van a színházra, a színjátszásra és óriási szükség az amatőrök munkájára, odaadására, lelkesedésére.

A Soltis Színház társulata alig ért haza, és ma ismét útra kel: Erdélybe mennek, a hagyományos kőrispataki szakmai táborba, ahol régi barátok és nyilván új ismeretségek várják őket. Elvégre a világ hatalmas és a világ nagyon kicsi. A norvégiai fesztiválon például az a Csipa Antal volt a társulat kísérője, aki a szerbiai Vajdaságban született, és beházasodott Norvégiába. Egy végtelen kör itt is bezárul: Soltis Lajos szintén a Vajdaságból indult útnak, hogy Nagy Gáborék között otthonra találjon.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu