Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Álomutazás, almával

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2011. április 15.


De miért pont alma? A nagy tetszésnyilvánítások közepette ezt a kérdést tette fel a legtöbbször a galíciai fesztiválközönség a celli Soltis Lajos Színház társulatának.

Mellesleg megint kiderült, hogy nem lehet véletlen: kiket, miért és mikor hoz össze a sors. Az biztos - és ezt nem csak a 2009-es bemutató óta elnyert díjak bizonyítják -, hogy Deák Varga Rita a legjobb pillanatban rendezte meg a Soltis Színházban az Álomevők című mozgásszínházi előadást. Mintha mindaz, ami a tréningeket és a próbaidőszakot megelőzően történt a társulatban és a társulattal, az Álomevőkkel öltött volna testet és formát. Sőt: nemcsak az, ami történt, hanem az is, ami ezután történik - hiszen az Álomevők úgy forgatja az életünk verklijét (kinek-kinek a magáét), hogy belehelyezi a nagy körforgásba is.

Az Álomevők-előadás még tavaly kapott meghívást Spanyolországba, a galíciai Ourensében évente megrendezett (éppen ma véget érő) nemzetközi egyetemi fesztiválra; ahol hét éve nagy sikert aratott a Szárnyak Színháza Verkli című előadása, amelyhez szintén sok köze volt Deák Varga Ritának. Innen a kapcsolat. Úgyhogy a celli társulat - ahogy az Nagy Zsuzsi virtuális útinaplójában is olvasható - alig lépett le a Thália Színház nagyszínpadáról , ahova egyébként szintén az Álomevőkkel kapott meghívást a Budapesti Tavaszi Fesztivál Fringe-programjában; szóval alig ért véget a pesti előadás, az álomevők máris autóbuszbuszba ültek: irány Ourense.

Útközben megálltak Marseille-ben: városnézés, kikötői naplemente, költségkímélő célzattal alvás a buszban (a sofőrök kivételével, akiknek valódi pihenés jár). Nem csoda, hogy volt boldogság , amikor végre elfoglalhatták szállásukat: a városka szívében, egy középkori terecskére néző hotelben, amelynek már a neve is csábító: Hostal Candido. De ennél is csábítóbb az ismerkedés, a barátság - és a színház. Mondjuk a német együttes előadása vagy az amerikai vendégjáték, amelyben egy félvér fiú énekelt, táncolt, közben a családjáról és az őseiről mesélt. Mint kiderült, tizennégy éves kutatómunka eredménye az előadás - de választ a mai napig nem kapott arra a kérdésre, hogy ki is ő valójában . Az amerikai csapat és a celli társulat mindjárt összebarátkozott - bíznak benne, hogy lesz alkalom a közös munkára; akár Magyarországon.

És ami a legfontosabb: az Álomevők a fesztiválon - előtte persze almát is kellett vásárolni Oursense-i piacon, hogy a szépséges koreográfia szerint a végén legyen mit fölkínálni a közönségnek: rábízni a titkot, a tudást, a vágyakozást. Azt mondják, gyönyörű almák vannak arrafelé. Az előadás a hírek szerint fergetegesen sikerült. Náluk nincs vastaps, állva tapsoltak. Nagyon tetszett nekik! . Érdekes módon utána - az esti fesztiválforgatagban - a legtöbben azt a kérdést tették föl, hogy miért pont alma? .

Viszont a Soltis Színház-féle Dömdödöm-ördögtáncot és a Csongor és Tündéből való Héjájjáhéjját a boszorkányokkal és tündérekkel teli galíciai éjszakában senkinek se kellett elmagyarázni. A fesztivál-fellépés után volt még egy Álomevők-előadás az Ourensétől 25 kilométernyire lévő Ribadaviában - ismét élénk figyelem és nagy érdeklődés mellett; a kérdéseket illetően különös tekintettel az almákra és a mozgásra -, aztán a társulat ismét nekivágott a 2700 kilométeres útnak: hazafelé.

Az Álomevőkkel olyan sikere volt a Soltis Színháznak - és a személyesen is jelen lévő Deák Varga Ritának -, hogy a társulatot jövőre is szeretettel látják Ourensében. Zsuzsi pedig úgy összegez, hogy bár csak egy hetet voltunk külföldön, még így is nehéz visszaszokni. Óriási a szakadék - és itt nem csak a 20 foknyi hőmérséklet-különbségre gondolok. Szeretnék egyszer úgy hazatérni, hogy jééé, itt is derűs, vidám, életteli minden és mindenki, az emberek kedvesek és figyelmesek, szeretnek élni és élvezik az életet (...) .

Álomevők - gyönyörű, fényes, gömbölyű és titokzatos almákkal. Bele kell harapni.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.06.26; 16:00
Liliomfi
Balatonakali, 2020.07.23; 20:00
A mindentlátó királylány
Balatonakali, 2020.07.24; 16:00
Liliomfi
Vasvár, 2020.07.25; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.27; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.28; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.07.31; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.08.01; 20:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu