Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Soltis Színház: Kerek és négyszögletes, Lázár Ervin nyomában

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2011. február 04.


A Soltis Színház február 6-án (vasárnap) 17 órakor mutatja be "A kerekerdő négyszögletesítése" című mesejátékot, B. Péter Pál rendezésében. Csütörtökön benéztünk a próbára.

Újra és újra szíven üti az embert az festői-vásárias-csepűrágós hangulat, amely a Soltis Lajos Színház kamaraépületét uralja. Délután négy óra, az előtérben nagykabátban isszuk a fahéjjal megbolondított forró kávét, a paraván a színházi maszkkal még a múlt hétvégi színházi találkozót idézi, a falon Soltis Lajos-portré: ahogy fiatalon, eltökélt és megható komolysággal néz a fényképezőgép lencséjébe meg a jövőbe. A színházteremben az a tarka függöny csak fokozza a (vándor)színház-érzést, a nézőtér székei között ezúttal a társulati tagok vetkőznek-öltöznek: ezek a megszokhatatlan, mágikus átalakulás pillanatai. Persze nem csak - talán nem is elsősorban - a jelmez teszi. Mindenesetre Nagy Zsuzsi nyuszifüles sapkát ölt, a színpadra fut, és máris ő Aromo, a nyúl - "a fékezhetetlen agyvelejű" . Bruckner Roland csipkés-fodros nadrágban, óriási hajzuhataggal ki lehetne más, mint Bruckner Szigfrid. Ziembicki Dóra ragyogó-boldog-csupa pirosban: Dömdödöm. (Döm-döm-dömdömödöm.) Stangl Franciska karcsún, kékben, óriási szemüvegben: Ló Szerafin - csutakolhatod bármeddig, ő kék marad, juszt is. Kazári András a kis hegyes macskafülekkel - és a ragyogó barna szemével - a hivatásos szomorúság-elűző, Mikkamakka szerepében. Marton Márió első ránézésre lehetne oroszlán is, de nem: ő Szörnyeteg Lajos - a szeretnivaló, a jószívű. Vacskamati gördeszkán jön, nagy csörömpöléssel - Pilnay Sára képében.

Vagyis mindannyian Lázár Ervin világából, egyenesen a Négyszögletű Kerek Erdőből érkeznek a színpadra, hogy ott aztán új, szöszmötölős kalandokba bocsátkozzanak. Az előadás rendezője, B. Péter Pál gyakran találkozik gyerekekkel - tanít a társulat gyerekstúdiójában is -; nem csoda, ha erősen foglalkoztatja az a - többnyire a rajzfilmek stilizált világán edződött-csiszolódott - nyelv és beszédmód, amelyen ma a legfiatalabbak szót értenek. Ezért döntött úgy, hogy Lázár Ervin világszínvonalú meséinek világát - pontosabban a Négyszögletű Kerek Erdőben otthonra talált, a társadalom szemében "kissé bogaras" figurákat - a mai, sodró lendületű rajzfilmek, sőt: számítógépes játékok közegében teremti újjá a színpadon. És akkor megvalósul az a paradoxon is, hogy a kapcsolataikat jobbára a virtuális közegben megélő felnövekvő generációkat a virtuális térben használatos nyelven (az ismerősség érzetével) vezeti vissza - a színház (az élet) hús-vér valóságába. "Az ő nyelvükön szeretnénk elmondani, hogy van másféle élmény is, mint a virtuális." Nem A kerekerdő négyszögletesítése az első előadás, amely ebben a szellemben jött létre; gondoljunk csak a Varázshegyedű szeretnivaló átváltozóművészeire . A Lázár Ervin-figuráknak szinte természetes közegük ez a rajzfilmes, kicsit őrült világ. B. Péter Pál azt mondja, a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak című Cartoon Network-sorozat alapötletét a szerzők mintha Lázár Ervintől csenték volna. A különféle valóságok egyébként is átjárhatók. Péter például az interneten került kapcsolatba az előadás zeneszerzőjével, Marosfalvi Imre Enricóval - azonnal megtalálták a közös hangot, és azóta az "életben" is találkoztak.

A próbára beül Nagy Gábor, a színház vezetője, aki nagyon büszke a "gyerekekre." Hogyne lenne az: a szeme láttára nőttek fel, nyolc-tízéves koruk óta ismeri őket. A vasárnapi premier előtt pedig mondjunk csak annyit, hogy a mese (édes-tejes-habos) happy enddel végződik.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.06.26; 16:00
Liliomfi
Balatonakali, 2020.07.23; 20:00
A mindentlátó királylány
Balatonakali, 2020.07.24; 16:00
Liliomfi
Vasvár, 2020.07.25; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.27; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.28; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.07.31; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.08.01; 20:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu