Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Fehérlófia a Soltis színház előadásában

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2010. november 09.


Ünneplő közönség és ünneplő társulat: a 30 éves Soltis Lajos Színház szombaton este mutatta be a jubileumi szezon díszelőadását, a Fehérlófiát. A szerző és rendező: Somogyi István.

Még a színházterembe vezető ajtó lángnyelvet formázó kilincse is az előadás hangulatát erősíti szombaton este a Soltis Színházban. A próbatételeket rejtő szimbolikus és valóságos bejáratok egyébként is nagy szerepet játszanak a Fehérlófia-előadásban, amelyet a nyári Csongor és Tünde után szintén Somogyi István vezetésével vitt színre a társulat. Az emlékezetes kettős képekben megfogalmazott történet nyilvánvalóvá teszi azt, amit tudunk, csak nem gondolunk bele : hogy pl. a klasszikus mesék - bár rendre lakodalommal végződnek, és nem csak a magyar folklórban - tele vannak indulatot csatornázó, a feldarabolódás-újjászületés misztériumának borzongását kifejező brutalitással. A háromszoros ismétléseket szépen kitartó (ezzel most nyilván a gyerekeknek a legnagyobb örömet szerző) celli Fehérlófia-előadásban sok humor oldja a horrorisztikus feszültséget; elsősorban a Fanyűvő - Kőmorzsoló - Vasgyúró triónak köszönhetően. Bruckner Roland, Marton Márió, B. Péter Pál megint magas fokon működtetik azt a mozgás- és gesztuskultúrát, amit a több éves commedia dell arte-gyakorlattal szereztek meg, elidegeníthetetlen (és lám, most is jól használható) tudásként. A kizökkent időt visszazökkenteni - a világ járásától elszakadt embert igazi feladatára ráébreszteni - hivatott Fehérlófiát Pesti Arnold játssza: eltökélt derűvel. Megérdemli a legkisebb királylány kezét és a fele királyságot. (Majd egy következő előadás dönti el, mihez kezd vele.) Szép szerepkettőzés, hogy az útmutató bölcs Öregembert és a groteszk Hétszönyű Kapanyányi Monyókot egyaránt Nagy Péter viszi színre: az egyik segít, a másik hátráltat - de mindkettő a mese elengedhetetlen szereplője. A keleties virágszálként hajladozó királylányoknak Nagy Zsuzsi, Hajba Beatrix, Pilnay Sára ad testet-lelket; az előadás egyik legszebb képe, amikor Pilnay Sára Tűzmadárrá változik. Kazári András saját arcát csak a tapsrendnél látjuk: ő a mindig több fejű sárkány.

Mintha Platón barlangjában ülnénk- csak a barlang falán nem a külvilág, hanem a mélységes mély múlt képei pörögnek: varázslatos árnyjáték formájában. Innen, az árnyékvilágból (a vászon mögül) lépnek ki a mese remekbe szabott szereplői. A tűz mellett üldögélő mesélőre - a premieren Nagy Gábor - pedig azért van szükség, hogy a sámándobos múltból a facebookos jelenbe kísérje át a történetet. Hol volt; hol nem volt. Hol volt; hol nem volt. A mese rólunk szól.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.06.26; 16:00
Liliomfi
Balatonakali, 2020.07.23; 20:00
A mindentlátó királylány
Balatonakali, 2020.07.24; 16:00
Liliomfi
Vasvár, 2020.07.25; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.27; 20:00
Liliomfi
Celldömölk, 2020.07.28; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.07.31; 20:00
A cigány
Celldömölk, 2020.08.01; 20:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu