Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

A saját tollával ékeskedik

Forrás: Vas Népe Online;   megjelenés: 2012. február 20.


A rádiójáték-változat és a bábszínházi bemutató után a hétvégén mutatta be a Soltis Lajos Színház Erdős Virág Pimpáré és Vakvarjúcska című mesejátékát amely úgy szól a gyerekekhez, hogy a felnőttek "mélyrétegeit" is jól megérinti.

"Nagyon kedves itt minden: olyan a hangulat, mint régen a bábszínházban, a Jókai téren", néz körül Erdős Virág a Pimpáré-premier előtt a Soltis Színház kamaraépületének előterében. Nem véletlen, hogy a bábszínházi hangulatot említi: jószerivel a budapesti Állami Bábszínházban töltötte a gyerekkorát, édesapja Erdős István Kossuth-díjas bábszínész, édesanyja Kalmár Éva rendező-asszisztens.

Ő maga a kétezres évek eleje óta erőteljes, összetéveszthetetlen - és mindig erős érzelmeket kiváltó - , több díjjal (Vilmos-díj, Szép Ernő-jutalom, József Attila-díj) elismert tényezője az irodalmi életnek. Írjon verset, prózát vagy színpadi szöveget, kivételes érzékenységét és érzelmeit előbb-utóbb úgyis sodró, bódító, játékos, ironikus rímekbe rejti.

Mintha az örkényi instrukciót követve mindig terpeszben állva, a terpeszen "átnézve" szemlélné az ekképpen a feje tetejére állított világot. És bár egy interjúban azt mondta, hogy néha úgy érzi, hosszú ideig "bábjátékot játszott a szavakkal", felkérésre, ösztöndíj-támogatással írta meg első, kifejezetten bábszínpadra szánt mesejátékát: a Pimpáré és Vakvarjúcska ősbemutatóját a veszprémi Kabóca Bábszínházban tartották.

De hamarosan könyv is lesz belőle: a Móra Kiadónál. És persze ez is "másmilyen mese": a szerző szinte bocsánatkérő mosollyal ért egyet a megjegyzéssel, hogy a Pimpáré... legalább annyira "való" felnőtteknek, mint gyerekeknek. Erdős Virág különben is mintha visszaadná a mesének eredeti, "felnőttes" funkcióját: miközben mondjuk a népmesék nehezebben fölfejthető szimbolikáját ma már könnyen a gyerekirodalomhoz soroljuk, a nagyon mai "eszköztárat" mozgató Erdős Virág-mesék mindennapi vonzásainkra és választásainkra kérdeznek rá.

Mint például Pimpáré és Vakvarjúcska fájdalmas-szép - végezetül a vándorlást és a reményt felkínáló - története, amelyben nemcsak a felnőtté válás kínjai fogalmazódnak meg tobzódó rímekbe szedve, hanem a "mástól" való félelem következményei is.

Az előadás után Erdős Virág fénylő varjútollakat oszt szét a szereplők között; ez a premierajándék. Nem a más tollával ékeskedik: a Pimpáré és Vakvarjúcska a saját, külön bejáratú története. (Azért lehet ennyire a másoké is.)


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu