Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

B. Péter Pál

A Soltis Lajos Színház világraszóló sikere Tromsø-ben

Forrás: Láthatatlan Sárvár;   megjelenés: 2011-07-27


Magyarország delegáltjaként vett részt a Soltis Lajos Színház július 12–24. között a norvégiai Tromsø-ben megrendezett Dialog 2011 Amatőr Színházi Világfesztiválon és Világkonferencián. A társulat, a Magyarországon is számos sikert elért Álomevők című, Deák Varga Rita által rendezett mozgásszínházi előadásával szerepelt.

A július 15-i előadás osztatlan szakmai és közönségsikert aratott. A három szakemberből álló szakmai zsűri – Aled Rhys-Jones, (Egyesült Királyság), dr. Pinczés István, (Magyarország), Danute Vaigauskaite, (Litvánia) – egyöntetű véleménye volt, hogy világszinten példaértékű, professzionális előadást láttak, melynek lenyűgözően magával ragadó atmoszférája és egyedi játéknyelve egyetlen pillanatra sem hagyta elkalandozni a nézők figyelmét. Külön kiemelték a szereplők láthatóan sokoldalú felkészültségét és kitűnő fizikai állapotát, a színpadi kapcsolatok természetes költőiségét és a sugárzó játékörömöt.

A jelenlevő külföldi fesztiválszervezők jóvoltából a Soltis Lajos Színház meghívást kapott Floridába, Olaszországba és Horvátországba, valamint egyeztetések zajlanak monacói, japán és további norvégiai vendégjátékokról is.

Az AITA/IATA Világkonferencia részeként megrendezett „Bread and Circus” szimpózium hozadékaként értékes kapcsolatra tett szert a társulat Németország, Hollandia, Svédország és Bahrein színházi ernyőszervezeteivel, és látóterükbe került több nemzetközi projekt is.

A Soltis Színház fiatal színészei összebarátkoztak Argentína, Németország, Irán, Oroszország, Litvánia, Monaco, valamint a Feröer-szigetek és Izland jelen lévő csoportjaival, a jövőbeli együttműködés és a mihamarabbi találkozás jegyében búcsúztak egymástól.

Az éjféli nap időszakában megrendezett seregszemle lehetőséget adott a szakmai fejlődésre is: cirkuszi akrobatika, színpadi smink, színpadi harc és norvég néptánc workshopokon vettünk részt, profi norvég szakemberek vezetésével.

A július 23-i előadásukat, amely a fesztivál záróelőadása lett volna, az előtte napon történt norvég tragédia miatt törölték, aznap délután lezárták az egész fesztivált. Természetesen a helyzetet tudomásul véve, osztoztunk a szervezők és a norvég nemzet fájdalmában, ahogy Merja Laaksovirta, az AITA/IATA újonnan választott elnöke is hangsúlyozta, ez a tragédia arra figyelmeztet bennünket, hogy még nagyobb szükség van a színházra, a színjátszásra és óriási szükség az amatőrök munkájára, odaadására, lelkesedésére. Előadásunkat nagyon sokan várták, sokan akarták újra látni. Így a szervezőkkel abban maradtunk, hogy visszavárnak bennünket és mindent megtesznek azért, hogy újra eljussunk Tromsø-be és előadjuk darabunkat a város lakóinak.

A Soltis Lajos Színház ezúton is szeretné megköszönni a MMIKL-nek a delegálást, a norvég szervezőknek, hogy megteremtették a kiutazás feltételeit és lebonyolították ezt a több száz fellépőt számláló fesztivált, valamint helyi segítőinknek, Csipa Antalnak és Barna Tibornak, hogy otthonossá tették a sarkkörön túl töltött napokat.

Az Álomevők című előadásból képek és videók találhatók a www.soltisszinhaz.hu honlapon és a színház Facebook oldalán.

Norvégia felett, 2011. július 25.

B. Péter Pál


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A cigány
Sitke, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00
Janka ágya
Celldömölk, 2020.10.04; 16:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.10; 19:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.11; 15:00
A cigány
Celldömölk, 2020.10.23; 19:00
A cigány
Pinkamindszent, 2020.10.25; 19:00
Ketrecbál
Celldömölk, 2020.10.30; 18:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu