Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Ölbei Lívia

Kamasz Csongor a Soltis Színháztól

Forrás: Vas Népe;   megjelenés: 2010.04.15.


Celldömölk - A Soltis Színház új Vörösmarty-előadásának talán legnagyobb nyeresége a címszereplő kamaszsága: az az útra hívó ártatlanság, amelyet előbb-utóbb el kell veszítenünk.

Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét nem azért kell újra és újra elővenni, mert tisztelettel tartozunk a nagy elődök, az irodalmi klasszikusok iránt. Sőt: ha valaki csak ezért veszi elő, abból megjósolható kudarc születik. A Csongor és Tünde - persze közhely ez is, de épp azért kell megtisztítva megint és megint fölmutatni - olyan problémákat feszeget, amelyekkel az ember (épp azért, mert ember), éljen bárhol, bármikor, mindenképpen szembesül. A nagy kérdésekre jó kezekben érvényes (színházi) válasz születhet. Mint most - Celldömölkön.
Somogyi István nem először rendezte meg Vörösmarty világdrámáját a Soltis Színházban: öt-hat éve már született itt egy eleven - tényleg a szerelemben feloldódó előadás. Az alapelképzelés - ami az előadás gondolati, és ebből szorosan következő látványvilágát illeti - nem változott; talán csak a stilizáció vált még erősebbé, a történet még feszesebbé. És persze: a társulatban megjelent egy új generáció. A rendező továbbra is komolyan veszi az instrukciót, miszerint a történet a pogány kúnok idejéből való. Ez pedig - az ember és természet hullámzó, folyton egymásba tűnő, nagy körforgását fölmutató mitologikus világszemlélettel összhangban - örökös jelen időként is fölfogható. Vagyis: a legjobb helye a színpadon van.
Külön élmény, ahogy Somogyi István gyakorlatilag egyetlen díszletelem nélkül (a színpad két szélén elhelyezett két pad inkább a színpad és a hétköznapok valósága között képez hidat) benépesíti a Peter Brook-féle üres teret , és szó szerint színházat varázsol: szómágiából, lélegzetből, emberi testekből, dobszóból. Itt nemcsak az égi és földi világ határán álló almafa nő ki hajladozó, susogó lánytestekből, hanem a választásra ingerlő (viszont körszerű) hármasút is: az akrobatikus ördögfiak - B. Péter Pál, Pesti Arnold, Kazári András - vetik hanyatt magukat, hárman háromfelé, hogy aztán az összeérő lábujjaikból keletkező alakzat közepén Csongor végképp elveszítse a tájékozódási képességét.
Szóval Csongor: a kamasz(os) Marton Márió farmerben, égszínű ingben, tornacipőben ered az álmaiban megjelenő égi szép után. A dramaturgiai beavatkozásoknak köszönhetően a nagy világösszhangtól (nevezhetjük semminek , de akár harmóniának vagy elsimulásnak is) a konfliktusokon át újra visszaérkezünk az összhanghoz, a holdat és napot, eget és földet, tüzet és vizet - vagyis a férfit és nőt, Csongort és Tündét egybefogó - harmóniához. Konfliktus és harmónia - ugyanannak a jelenségnek a két oldala. Somogyi István olvasatában ezt a két pólust a hasadást keltő Mirígy és a mindent beborító, elnyelő Éj testesíti meg: Ziembicki Dóra - meggyőző - személyében. És akiket mindig magához húz a föld, de épp esendőségükben szerethetők: az Ilma- Balga páros - Nagy Zsuzsi és persze Nagy Gábor.
A Soltis Színház Csongor és Tündéjének tündér almafája az idei nyáron remélhetőleg az izsákfai parkerdőben is fölsusog.


Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu