Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Albert Camus

Az igazak

Dráma

Rendezte: Katona Imre

Korosztály: 14-111


A darab tartalma:

Az elmúlt évszázad összefoglaló mítoszai most vannak születőben a történelmi emlékezet színterein. Ezek a kibontakozó, új mítoszok sokfajta tévhittel és spekulációval keverednek. Elterjedt és frappáns mitológiai keretként szolgál például az a manapság gyakran emlegetett rövid XX. század, mely tételesen 1917 és 1989 között zajlott. Amelyet az Auróra ágyúdörgése indított volna tehát, s amelynek a berlini fal lebontása vetett véget.
Ám korántsem indokolatlan, ha egy hosszú és megrendítő XX. századot képzelünk el. S e célból felidézhetünk akár egy olyan tágas korszakot is, amelyik dátum szerint 1881. március 31-én vette kezdetét. Akkor tehát, amikor a terror módszereit útjára bocsátó narodnyikok végrehajtották sikeres merényletüket II. Sándor cár ellen. És feltételezhetjük, hogy az egyéni, majd intézményes állami terror évszázadát a World Trade Center összeomlása 2001. szeptember 11-én látványosan le is zárta, nyugtalanítóbb szintre emelve a jövő lehetőségeit. Ebben a jövőben (és múltban) valamennyien benne vagyunk.
Nemigen kételkedhetünk abban, hogy a terrorral kapcsolatos probléma súlyos és meghatározó XX. századi alapélmény. És azt sem állíthatjuk, hogy túl vagyunk rajta.
Camus drámája mitikus távolságból vetíti elénk a terrorizmus problémakörét. A történet szereplői forradalmi szocialisták (vagyis az úgynevezett eszerek, akiket aztán - az erőszak mítoszának egy jóval későbbi, monumentális fázisában - a bolsevik terror maradéktalanul likvidált).
Ám itt a genézis pillanatában vagyunk, a kezdetek szinte ártatlan és heroikus állapotában. És abban az állapotban, amikor a meggyőződés és az önfeláldozás ihlete mögött már körvonalakat nyer az erőszak lehetőségeinek minden későbbi perspektívája. Ha a történeti és társadalmi vonatkozásokra tekintünk, Az igazaknak ez a tárgya.
Emberi oldalról nézve azonban egy megrendítő szerelmi dráma tárul elénk, mely Albert Camus művét a tragikus szerelem legnagyobb ábrázolásai közé emeli.
A Soltis Lajos Színház fiatal, bár nagy feladatokra hivatott társulatával arra vállalkoztunk, hogy egy hasító erejű problémát hozunk érintésnyi közelségbe, de a maga legendás összefüggéseiben, távlatosan. S ez felkínálta számunkra azt a kihívást, hogy képesek legyünk megidézni extrém élethelyzeteket, s hogy feltárjuk a szenvedély és az emberi lélek sokféle végletes állapotát.Szereposztás:

JanekB. Péter Pál
Sztyepán FjodorovBruckner Roland
Dóra DulebovaNagy Zsuzsi
Borisz AnyenkovKároly Bálint
Alekszej VojnovKazári András / Nagy Péter
A nagyhercegnőNagy Zsuzsi
SzkuratovNagy Gábor
FokaPesti Arnold
ŐrMarton Márió

Díszlet: Marton Miklós, Katona Imre
Jelmez: Sz. Bertalan Edit és a társulat
Technikus: Kovács László


Képek az előadásból ...

Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.08.12; 19:00
A mindentlátó királylány
Őriszentpéter, 2020.08.19; 11:00
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2020.08.29; 18:00
Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi
Celldömölk, 2020.08.30; 17:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.06; 18:00
A Cinóber hadművelet
Celldömölk, 2020.09.09; 17:00
A cigány
Celldömölk, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu