Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Blog Instagram English

9. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó2018. június 13-17., Celldömölk Szakmai vendégek: Szűcs Katalin, Upor László Moderátor: Ölbei Lívia

06.13. SZERDA

11:00 - 12:30 K2: Antigoné (TIE – zártkörű előadás) Celldömölki B.D. Gimnázium
"...vagy vegyük például az irodalom órát. Hozok egy szabályt. Mondjuk azt, hogy aki nem jegyzetel, egyest kap. Erre valaki fogja magát, és nem jegyzetel, csak, hogy engem bosszantson. Vagy, hogy ő legyen a legmenőbb az osztályban, mert mer nekem ellentmondani. Vagy mert elvei vannak, mint Antigonénak. Mégis mit kéne tennem az ilyennel? Megsimogatni a buksiját, és azt mondani: ügyes vagy? Másnap már senki sem jegyzetelne, én meg foghatnám a fejem, hogy mire mentem a nagy liberalizmusommal. Ismeritek ezt a szót? Mindegy. Elveszíteném a tekintélyem. Márpedig csak akkor tudom nektek tisztességesen leadni az Antigonét, ha hallgattok rám. Úgyhogy hallgassatok. Mindenki jegyzetel, és akkor jóban leszünk. Ha nem, egyes. Ilyen egyszerű. Kérdés? Helyes. Akkor folytassuk!"
13:00 - 15:00 K2: Hűség (TIE – zártkörű előadás) Színház
Robert Merle Mesterségem a halál c. regénye nyomán Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelenet egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Robert Merle regényével és Rudolf Höss emlékirataival. Rudolf Lang katonacsaládba születik, de egy apja által tett fogadalom értelmében őt papnak szánják. Az apa halála után kamaszként megszökik otthonról, és részt vesz az első világháborúban. Fiatal kora ellenére gyorsan ível felfelé a katonai karrierje, a harcok elültével azonban sorsa rosszabbra fordul, nem találja helyét a polgári életben. A gazdasági válság és zűrzavar sújtotta Németországban prefasiszta körökbe sodródik, a náci párt tagja lesz. A weimari köztársaság idején börtönbe kerül, majd 1929-től az SA, később az SS tagjaként egyre fontosabb megbízatásokat kap. Bár egyre erősebb benne a vágy, hogy egy saját maga teremtette parasztgazdaságban éljen a családja körében, a katonai pálya vonzása erősebbnek bizonyul, s ugyan minden alkalommal megtagadják kérését, hogy a frontra mehessen harcolni, 1941-ben szervezőtehetsége elismeréseként megbízzák az auschwitzi haláltábor megszervezésével, és a táborba szállított zsidók „különleges kezelésével”… Az előadás Robert Merle Mesterségem a halál című regényét dolgozza fel. A három színész virtuóz szerepváltásaival megvalósuló előadás során kísérletet teszünk arra, hogy megértsük egy kötelességtudó ember tömeggyilkossá alakulásának egyes fázisait, cselekedeteinek mozgatórugóit. A főhős szemszögéből ki- és abba belépve, a nézőknek felkínáljuk a Rudolffal való azonosulást is, és ezáltal lehetőséget adunk annak az ijesztő élménynek a megtapasztalására, hogy hogyan válhat egy halálgyár működtetésének feladata egyik pillanatról a másikra tiltakozást kiváltó gyilkos cselekedetből megoldásra váró matekpéldává. Auschwitz parancsnokának élete - amelynek bizonyos társadalmi és emberi vonatkozásai nem pusztán a huszadik század közepén voltak tetten érhetőek – egy hétköznapi ember élete, a maga démonaival, útkeresésével, válaszútjaival. Annak értelmezése, hogy hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat – melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg. Ahogyan a regény, legyen ez az előadás is „megrendítő figyelmeztetés: lelkiismeret ébresztő kiáltvány a jó szándékú emberiséghez”.
16:00 - 17:00 Szakmai beszélgetés Színház
17:30 - 18:00 #SoloYolo: Lúdas Matyi (gyerekstúdiósok vizsgaelőadása) Színház
18:10 - 18:35 kisCRAZYszínészek: A kőbarát legendája (gyerekstúdiósok) Színház
20:00 Sipos László: Herkules sarok, avagy egy szobor élete Színház előtér
(felolvasó színházi est a férfi létről, élőzenével) felolvasó színház, zenével Felolvassa: Sipos László Horváth Nóra Egy szobor a férfi szerepének metaforája; a tökéletes, a szilárd, a rendíthetetlen férfié... De a maszkulinitásnak ez a mozdíthatatlan avatárja egyszer mégis csak meg szeretne mozdulni, mikor megtalálja élete új értelmét egy világoszöld szempárban...

06.14. CSÜTÖRTÖK

10:00 - 11:30 Trainingspot Társulat: Sérülés (TIE – zártkörű előadás) Ádám Jenő Zeneiskola
12:00 - 13:30 Trainingspot Társulat: Sérülés (fesztiválprogramon kívül) Ádám Jenő Zeneiskola
Legújabb színházi nevelési előadásunk, a Sérülés egy olyan aktuális pedagógia és morális kérdés köré szerveződik, mely mindenkori akut problémaként lebeg az oktatás peremén olykor nagyobb, olykor kisebb hangsúlyt kapva a közéletben. Meddig mehet el egy tanító, tanár, oktató, edző annak érdekében, hogy tanítványait sikerre vezesse? Mi a teendő akkor, ha az értünk felelős személy visszaél a hatalmával és Istent játszik? Megéri-e elszenvedni a vezető játszmáit a vágyott siker érdekében? A Trainingspot Társulat ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat egy olyan komplex zenés színházi nevelési előadásban, melyben rendhagyó módon nem csak a szerepbelépést kínálja a nézőknek, hanem a szerep végett maguk is aktív részeseivé válhatnak a zenének.
12:00 - 13:30 KB35 Inárcs: A csillaghínár foglyai (TIE – zártkörű előadás) Szt. Benedek Ált. Iskola
Foglalkozásvezető: Szivák-Tóth Viktor „ESZTER: Játszhatsz, elmondom, hogy kell… Én vagyok Estella hercegnő… Ez itt az árboc. Ez itt az én hajóm. Alex: Ez lesz a titkos fegyverünk, amivel lebombázzuk a rendőröket. Nesztek, itt a halálzokni! Most meg fegyvert váltok. Kell egy kis lángszóró? ESZTER: A kalózoknál nincs rendőr… Nem figyelsz rám! Nem így kell játszani!” A fókuszba a fogyasztói társadalom korosztályra tett hatását állítjuk. A történet nem elrettenteni akar, hanem olyan új utakat keres, melyek a gyerekek saját képzeletéből, belső szándékaiból vezetnek a valóság felé, amelyeket csak közösen tudunk megépíteni.
14:30 - 16:30 Szakmai beszélgetés Színház
17:00 MEGNYITÓ KMKK, előtér
17:10 - 18:30 RÉV Színház és KB35 Inárcs: Othello KMKK, színházterem
A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciójában, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érintenek, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak. A két csoport története jó pár helyen keresztezte egymást, legyen szó Balassagyarmatról, Inárcsról vagy épp a MU Színházról, ahol első közös bemutatójukra készülnek. Othello idegen. Mert idegenként gondolnak rá, mert gyűlölik, mert félnek tőle. Desdemona lázad. A rendszer, az apja, a kérők ellen. Rodrigo fizet. Jagonak, mindenért, az életével. Cassio bohém. Iszik, mulat, öl. Emilia szeret. Egy férfit, egy másikat, az életét. Brabantio átkoz. A lányát, az idegent, a létet. Jago tervez. Bosszút, Othello ellen.
(Az előadás bevételét a kemenessömjéni Katolikus Egyházközség leégett orgonája restaurálására ajánljuk fel)
19:30 - 21:00 Soltis Lajos Színház: A cigány Színház
Van egy ország, ahol a szerelmesek kisétálnak egymás életéből, ahol szalma alá van temetve a szabadság véres zászlaja. Ahol semmire nem mész Erzsébet utalvány nélkül, ahol a macskát is lekapják a tíz körméről, és hegede nélkül hegedélnek. Egy ország, ahol számolják a késedelmi díjadat. Vajon melyik a rosszabb, egy vaknyugati kisváros az Isten háta mögött, vagy ha mindez az Isten orra előtt zajlik? A Sátán itt úr, vagy idegenvezető? Eljöhet még a megbocsájtás napja? Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel és kül ellenségek ellen megvédeni, mert ezt igényli a természeti jog. ezt parancsolja a törvény, a magyar cigány Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nemcigány magyar lányába. A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények közt, a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója… * Celldömölk, 1848-49 küszöbe A Soltis Lajos Színház társulata második alkalommal dolgozott együtt a k2 Színház rendezőpárosával Benkó Bencével és Fábián Péterrel, valamint Horváth Szabolcs zeneszerzővel. A Hantocska című zenés mű-népmese után most egy népszínművet állítottak színpadra Szigligeti Ede tollából, amit átírtak, aktualizáltak és így Celldömölknek lett saját története, a forradalom és szabadságharc idejéről, amit az emberek rajongásig megszerettek!
21:30 Szakmai beszélgetés Színház

06.15. PÉNTEK

9:30 - 11:15 KÁVA Stúdió: A talált gyerek (TIE – zártkörű előadás) KMKK, színházterem
A 12 éves Fanni megtudja, hogy a személy, akit eddig apjànak gondolt a nevére vette, de nem ő a vérszerinti apja. A 12 éven keresztül rejtegetett titok fényében, Fanni csalódàsa kapcsàn jàrjuk körbe a résztvevőkkel az identitàs fogalmàt.
11:30 - 13:45 RÉV Színház: Massza (TIE – zártkörű előadás) Színház
Az előadás elején a résztvevőkkel asszociációs játékot játszunk, a felnőtté válás és felelősség vállalás témában. Az előadás tere a főszereplő lány első albérletének egyetlen szobája. Történetünkben megismerkedünk Flórával, aki éjszakás nővérként dolgozik, így próbálja meg fenntartani első saját albérletét. A lány egyetlen valódi barátnője Gátutca3, akivel egy online csetes felületen ismerkedik meg. A foglalkozás résztvevői, ezek alapján a cset-beszélgetéseken alapján nyernek betekintést a főszereplő belső vívódásaiba.
14:00 - 14:45 Szakmai beszélgetés Színház, előtér
16:30 - 18:30 FAQ: Váratlanul (TIE – zártkörű előadás) Színház
Az előadás elején a résztvevőkkel asszociációs játékot játszunk, a felnőtté válás és felelősség vállalás témában. Az előadás tere a főszereplő lány első albérletének egyetlen szobája. Történetünkben megismerkedünk Flórával, aki éjszakás nővérként dolgozik, így próbálja meg fenntartani első saját albérletét. A lány egyetlen valódi barátnője Gátutca3, akivel egy online csetes felületen ismerkedik meg. A foglalkozás résztvevői, ezek alapján a cset-beszélgetéseken alapján nyernek betekintést a főszereplő belső vívódásaiba.
18:40 - 21:00 GlobART: Pisti a vérzivatarban (TIE – zártkörű előadás) KMKK, színházterem
A darab ritmikáját a folyamatos kérdésfeltevés adja. Ki az a Pisti? Férfi? Vagy egy nő? Te, én, vagy ő, esetleg mindnyájan? Egy ember, akinek az életén átsüvített a XX. század? Igen. Én, te, ő – bármelyikünk. S hogy milyenek vagyunk? Nem jók vagy rosszak, hanem jók és rosszak. Hol jobbra fordulunk, hol balra, hol így döntünk, hol úgy. Mi vagyunk a halkan, lesütött szemmel suttogók és az önmagukból kivetkezve ordítozók. Gyilkosok és áldozatok. Akik újra és újra feltámadunk minden halálból. Akik történelmünk útvesztőiben újra és újra vállalkozunk arra, hogy szembenézzünk önmagunkkal néha hatalmas belső erő birtokában, néha erőnkön felül, néha az utolsó leheletünkkel. Milyen élet várja a porszemnyi kisembert Európa közepén? Milyen élet vár rá? Tudja, akarja értelmezni a valóságot? Keresi az élet értelmét? Megtalálja? A jövő nem más, mint a jelen összes lehetősége. Minden pillanatban mi magunk teremtjük meg a valóságunkat azáltal, hogy elidegenedett világunkban, olykor a szakadék szélén táncolva, melyik lehetőséget választjuk a sok közül. Ezek a kérdések nem a XX. század új keletű kérdései, az emberiség történelme folyamán mindig előtérbe kerültek. S mivel az ember ugyanazokat a hibákat követte, s követi el korról korra – csupán a díszletek és a szereplők neve változik – e kérdések ma is aktuálisak. A darab úgy mutatja be a múltat, hogy benne örvénylik a jelen, s a lehetséges jövő. Milyen ez a jövőkép? Szövevényes sorsunk fonalát saját magunk fonjuk-e, vagy mások? Kényelmes-e a báblét számunkra, vagy valami már rezdül a behálózott szövevényben, hogy megtörténjék a metamorfózis? Az összművészet teljes eszköztárával vezeti a társulat jelenetről jelenetre a nézőt, hogy megválaszolja a feltett kérdéseket. A GlobART a kérdések megfogalmazásában segít, nem a válaszadásban. Rámutat arra, hogy a kérdések megválaszolatlanok maradnak mindaddig, amíg a válaszokat a külvilágban, és nem önmagunkban keressük. Meg kell tanulnunk kérdezni, és nem meghátrálni attól, ha a kérdéseink újabb kérdéseket szülnek. Örkény István, a darab írója erről így fogalmazott: A groteszk megingatja a végérvényest, de nem állít egy másik végérvényest a helyébe. Pont helyett mindig kérdőjelet tesz, tehát nem lezár, befejez, hanem utat nyit, elindít. Az örkényi szöveg már önmagában groteszk színpadi helyzeteket teremt, a színészek a karakterekkel ezt hangsúlyozzák, vagy épp ellenpontozzák a teátrális színjátszástól egészen a belső lelki folyamatok megmutatásáig. A tánc a darabban egyfajta kivetüléseként jelenik meg a színészi játéknak, mint egy mélyből feltörő monológ. A torz, néhol félelmetes, és a komikus elemek ötvözete a darab szerves részeként megjelenő élő zenében is nyomon követhető.
(Az előadás bevételét az egyházashetyei tűzkár károsultjainak ajánljuk fel)
21:00 Gombolyag Zenekar koncertje Színház, előtér
21:30 Szakmai beszélgetés Színház

06. 16. SZOMBAT

12:00 Szakmai beszélgetés Színház
13:00 - 13:45 Életízesítők: Kányavár Színház
A Soltis Lajos Színház másodéves színistúdiósainak vizsgaelőadása Sanyibá a suli legnépszerűbb tanára összehívja diákjait egy érettségi előtti utolsó közös hétvégére, de mindnyájan lentragadnak az erdei házikó pincéjében. Felszínre törő érzelmek, kimondatlan sérelmek... tonhalkonzerv. Összezárva egy hétvégére okostelefonok nélkül.
15:00 - 16:15 Szakmai beszélgetés Színház, előtér
16:30 - 17:30 Bodor Péter Színkör: Egy családos történet KMKK, előtér
A válás miatt megromló családi légkörből menekülő és ide-oda hányódó gyermekek sorsa, helykeresése. A darab a Bodor Péter Színkör és a Soltis Lajos Színház évente megrendezésre kerülő egy hetes drámatáborában a Kőrispataki Színjátszó Táborban készült.
17:30 - 18:00 Szakmai beszélgetés KMKK
19:00 - 21:30 Soltis Lajos Színház: Szentivánéji álom Színház
Van egy ismerős - ismeretlen vidék, egy mágikus zóna, ahol mindenre megvan a lehetőség. Az ember többet mer, a gátlások föloldódnak, titkos vágyak nyernek kifejezést, és a mindennapi élet történései szürreális mesévé alakulnak át. Te azt mondod: álom - én azt mondom: színház. Megérint. Belemerülsz. Elsodor. Mint a szerelem. Amíg tart, mindent lehet, megszűnik a valóság. De ha egyszer felébredsz - el tudsz számolni mindennel, amit ebben a különös birodalomban csináltál? Hermia Lysandert szereti, de apja ragaszkodik hozzá, hogy Demetriushoz menjen feleségül. A két fiatal elszökik a boldogságuk elé akadályt gördítő kényszerházasság elől. Demetrius értesül a szökésről, és követi őket az Athénnal határos erdőségbe. S fut utánuk a Demetriust vággyal követő Heléna. Amint a város elalszik, az erdő feléled, s a gyanútlan szerelmesek belecsöppennek egy tündérkirályi pár féltékenységi játszmájának kellős közepébe…
22:00 Fesztivál-party Joachim Kávé- és Civil Ház

06.17. VASÁRNAP

10:00 - 12:00 Szakmai beszélgetés Színház
14:00 Beszédvizsga, Zárás Színház

A színház a műsorváltoztatás jogát fenntartja! Fesztiválbérlet: 2500 Ft Diák, nyugdíjas bérlet: 2000 Ft Napijegy: 1500 Ft
Diák, nyugdíjas napijegy: 1200 Ft Jegyár előadásonként: 1000 Ft Diák, nyugdíjas jegyár előadásonként: 600 Ft Támogatói jegy: 2500 Ft JEGYFOGLALÁS MINDEN ESETBEN SZÜKSÉGES: 0670/3828867 A fesztivál támogatója: NKA, Vas Megye Közgyűlésének Elnöke, Celldömölk Város Önkormányzata, Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, Rezgőnyárfa Vendéglő, Joachim Kávé- és Civil Ház
Vissza a Hírekhez

Jegyfoglalás: 06-70/38-28-867
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

Jancsi és Juliska
Kőszeg, 2019.04.16; 10:00; 13:30
Szentivánéji álom
Celldömölk, 2019.04.22; 18:00
Liliomfi
Celldömölk, 2019.04.28; 18:00
Legyen a férjem!
Celldömölk, 2019.05.04; 19:00
Jancsi és Juliska
Ikervár, 2019.05.06; 14:00
Jancsi és Juliska
Boba, 2019.05.06; 9:00
A mindentlátó királylány
Ostffyasszonyfa, 2019.05.17; 14:00
A mindentlátó királylány
Örsújfalu, 2019.05.18; 16:00
A mindentlátó királylány
Budapest, 2019.05.19;
Liliomfi
Celldömölk, 2019.05.24; 14:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu