Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Josef és Karel Èapek

A végzetes szerelem játéka

commedia dell' arte

Rendezte: Katona Imre

Korosztály: minden korosztálynak ajánljuk


A darab tartalma:

Színdarab-részletekkel tagolt intermezzo. Talán így lehetne meghatározni a Capek testvérek színdarabjának műfaját, mely a commedia dell’ arte irodalom (ha van bátorságunk ilyen kategóriát felállítani) egyik legragyogóbb gyöngyszeme.
Gilles, Trivalin, Brighella, Dottore, Scaramouche, valamint Isabella és Zerbine. Maguk a nevek sem engedik, hogy reálszituációban, naturalisztikus eszközökkel nyúljunk az anyaghoz. Bár a szerzői instrukció külön kiköti, hogy nem korabeli, hanem mai, de átalakított fazonú ruhákban vannak a szereplők – és ez a megvalósítás során szándékunk is – az első megszólalástól nyilvánvaló, hogy itt a legnépszerűbb commedia dell’ arte alakok parádéját, valóságos örömjátékát lesz szerencsénk végigélvezni.
A szerzőpáros remekműve egy kvázi-előadás megkezdése előtti; társulaton belül játszódó szerelmi három(?)szögről szól. A karaktereikkel szinte egybeolvadt színészek szakmai eszköztáruk legjavát elővonultatva vetekednek a gyönyörű Isabella kezéért. A cselekmény bonyolódásával egyre szövevényesebbé váló háttértörténet becsvágyról, árulásról, rajongásról, sikerekről és kudarcokról mesél. Megismerhetjük a vándortársulat életének néhány kulisszatitkát, a folyamatos pénztelenséget, a megbecsültség hiányában fellépő bizonytalanságot és szakmai féltékenységet, a belső hierarchia kavargó váltakozását.
A négy évvel ezelőtt nagy szakmai- és közönségsikerrel színre vitt A varázslatos gondola című előadás tapasztalataiból; a produkció létrehozása során kialakított, a középkori hagyományokat újrateremtő formanyelvet már elsajátított színészek munkájára számítva nagy igényekkel vágtunk bele a megvalósításba. A főbb szerepeket a már ezen a területen tapasztalt játszók keltik életre, míg a többi karaktert a színház stúdiójának tavaly végzett hallgatói. Az ő felzárkózásukra garancia a színvonalas és komoly alapokra építő folyamatos képzés és tréningmunka – hisz többségük már 7-8 éve részt vesz a Színház életében.
Előadásunk nem csupán egy stílusgyakorlat, egy formai bravúrokat felvonultató bemutató akar lenni, nem is egy rég elfeledett színházi forma emlékére állított emlékmű. Szándékunk elsősorban a fiatalok széles rétegeinek – felső tagozattól az egyetemig – ebben a többségük számára szokatlan formában mesélni a szoknyavadászat és a gyötrelmes szerelem közötti széles és színes skáláról, a szavakban és gesztusokban megbúvó, napjainkban egyre kihasználatlanabb bájról, játékosságról és erőről.Szereposztás:

GillesBruckner Roland
TrivalinMarton Márió
BrighellaB. Péter Pál
IsabellaNagy Zsuzsi
DottoreNagy Gábor
ScaramouchePesti Arnold
ZerbinaKazári András

Díszlet: Katona Imre
Technikus: Kovács László
Kapcsolódó cikkek:

Maszkok tragédiája – A végzetes szerelem játéka
A végzetes szerelem játéka a Soltis Lajos Színházban, Katona Imre rendezésében
Országos Aranyat kapott a Soltis Lajos Színház


Képek az előadásból ...

Vissza az előző oldalra

EFOP Transznacionális együttműködések

Érezd magad jól a Soltis Lajos Színházban!

Jegyfoglalás: 06-20/5357-636
hétköznap 9-17 óráig
(csak celldömölki, saját szervezésű előadások esetén!)
A megadott elérhetőségen kívül igényelt jegyekért nem vállalunk felelősséget!

Legközelebbi előadásaink

A cigány
Sitke, 2020.09.20; 18:00
A cigány
Szentendre, 2020.09.26; 19:00
Janka ágya
Celldömölk, 2020.10.04; 16:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.10; 19:00
A Cinóber hadművelet
Budapest, 2020.10.11; 15:00
A cigány
Celldömölk, 2020.10.23; 19:00
A cigány
Pinkamindszent, 2020.10.25; 19:00
Ketrecbál
Celldömölk, 2020.10.30; 18:00

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu