Soltis Lajos Színház  Facebook YouTube Instagram English

Soltis Lajos

színész, rendező, örökös tag

Életrajz:

Soltis Lajos színész, rendező 1950 május 20.-án született a vajdasági Kavillóban. A budapesti Színművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában végzett, 1972-ben. Ezután, bár sokfelé hívták, szülőföldjére tért vissza, ahol Szabadkára szerződött, majd az újvidéki színház erőssége lett. Tanított, színházat szervezett otthon is. Nyaranta a maga alapította Tanyaszínház fiataljaival járta a vidéket, a Bácska tanyavilágát, de elvitte a társulatot a horvátországi és szlovéniai szórványtelepülésekre, és Magyarországon is megfodultak. Újvidéken, a színházban rendezőként dolgozott, az Újvidéki Rádióban, és Televízióban is megpróbálta megőrizni az élet és a művészet egységét.

Magyarországi útjai alkalmával került kapcsolatba a hazai amatőrszínjátszással, és lett a zsámbéki képzések egyik meghatározó személyisége, majd szerettek egymásba egy Bagon rendezett Műhelyfesztiválon a sitkeiekkel. Röviddel ez után a jugoszláviai háborúk elől menekülve Magyarországon telepedett le. Sokáig Veszprémben játszott, majd amatőrrendezői tanfolyamokon tanított, megpróbált egy vándorszínházat létrehozni, hasonlót a Tanyaszínházhoz. Végül Sitkén az alternatív társulat alapítója lett, de szerepelt a Merlin Színház előadásában is, filmekben, tévéjátékokban.

2000-ben, egy őszi éjjelen a színkör tagjai hazafelé tartottak Pécsről, a Merlin Színház előadásáról, ahol Soltis Lajos is fellépett, színésztársai mesterük játékára voltak kíváncsiak. Vétlenek voltak, azonban egy autó beléjük rohant, és a négy utasból hárman - Soltis Lajos, Fiegler Szabina és Kurucz László - életüket vesztették. Nagy Gábor, a társulat vezetője súlyos sérülésekkel élte túl a tragédiát.

Emlékét azóta sokan, sokfelé őrzik: Szabadkán stúdiószínház viseli nevét, Újvidéken színházi bérletet neveztek róla el, a Sitkéről Celldömölkre költözött társulat pedig nem csak felvette hajdani művészeti vezetőjének nevét, de kétévente színjátszó fesztivált is szentel emlékének.


Vissza az előző oldalra

Elérhetőségek

Soltis Lajos Színház
Celldömölk, Dr. Géfin tér 1.
Kamaraszínház:
Celldömölk, Koptik Odó u. 2.
Telefon: 06-20-335-17-65
E-mail: soltisszinhaz@cellkabel.hu